Systemisch werken

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.

Het eerste systeem is uiteraard je familie. De geschiedenis van je familie heeft invloed op wie je bent en hoe je functioneert. Uitdagingen, knelpunten of problemen, zowel privé als op het werk, vinden vaak hun oorsprong in die geschiedenis. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

De systemische benadering kan je helpen het kan leiden tot acceptatie, maar biedt ook een sleutel tot oplossingen. Resultaat: meer in je kracht, meer greep op je leven, meer helderheid.